Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Får man ha fritids under föräldraledighet?

Hej!

Vi väntar ett barn till i november.
Får vår dotter som har börjat i förskoleklass gå kvar på fritids efter skoltid under föräldraledigheten? Hur många timmar i så fall?

Innan beräknad födsel så kommer jag att ta ut sju semesterdagar och sedan föräldradagar fram till barnet föds. Vad gäller då? Får min dotter gå på fritids under den tiden?

Med vänlig hälsning

Kommentarer

 • Hej S,

  Välkommen till vårt frågeforum!

  Barn i fritidshem får normalt inte behålla platsen mer än månaden ut om en förälder är föräldraledig. Du som förälder har en skyldighet att anmäla när du inte behöver plats på fritidshem. Om du ska vara föräldraledig ska du anmäla detta till skolan minst två månader i förväg om inte särskilda skäl finns.

  Om du anser att ditt barn har särskilda behov och därför vill behålla platsen ska du söka dispens för detta hos skolan. Blanketten för dispensansökan kan du ladda ner genom att klicka här.

  Mer information hittar du här.

  Vänliga hälsningar,

 • Hej!

  Vilken grad av studier krävs för att mitt barn i fsk-klass ska ha rätt att fortsätta på fritids? Måste jag studera heltid eller räcker deltid?

  mvh
  mia

 • Hej Mia,

  Tack för din fråga.

  Det finns ingen gräns när det gäller studietakt utan även barn till deltidsstuderande föräldrar har rätt till plats i fritidshem. Mer information om fritidsverksamheten i Huddinge kommun hittar du i och på hemsidan.

  Önskar dig en bra dag!

  Vänliga hälsningar,

 • Hej,

  Jag kommer att vara föräldraledig med en nyfödd samtidigt som jag studerar deltid. Min äldsta son går i förskoleklass. Hur många timmar i veckan har han då rätt till fritids?

  /M

 • Hej,

  Tack för din fråga!

  I regel har inte barn till föräldralediga rätt till plats i skolbarnomsorg, fritidshem, men du kan söka om dispens. Det är rektorn på respektive skola som tar ställning till din dispensansökan. Ansökan lämnar du in till skolans expedition.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej,

  Jag har ett barn i 2an sedan tidigare, har gemensam vårdnad med hennes pappa som hon bor hos ca 2 dagar i veckan, resten hos mig. Vi har alltså separerat och bor inte tillsammans. Dottern är skriven hos mig.

   Väntar nu ett syskon till min dotter, med min man, hennes bonuspappa.

  Förstår att vi inte har rätt till fritids när jag är föräldraledig, men vad gäller när hon är hos sin pappa som arbetar heltid? Läser man i skollagen så ska skolan erbjuda utbildning i fritidshemmet i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete....vilket för mig låter som att hon borde behålla sin plats när hon är hos sin pappa, eftersom han har det behovet?

  Har mailat skolan i frågan men får inget svar.  

  Vänligen
 • Hej Anne,

  Vad roligt att ni ska få tillökning i familjen.

  Det är riktigt att barnet får gå i skolbarnomsorgen (på fritids) de dagar hon är hos sin pappa och vara där de tider han behöver. Du kan söka om dispens om du vill ha henne på fritids de dagar du har henne hos dig. Det är rektorn på skolan som beviljar det i så fall.

  Med vänlig hälsning


  Susanne Servicecenter
 • Tack för svar. Tänkte även fråga angående min mans dotter, egentligen samma situation där, hon bor hos sin mamma växelvis.
  Hon går i årskursen under min dotter,  och slutar ju lite tidigare om dagarna, så vi tänker att det smidigaste är att hämta båda barnen samtidigt, direkt efter skolan när det äldre barnet slutar.
  Stämmer det att när jag är hemma och föräldraledig (som inte är barnets vårdnadshavare) så får hon vara kvar på fritids om hon vill, utan att vi egentligen behöver begära dispans för detta?
 • Hej igen Anne,

  Det är riktigt som du har uppfattat det att om barnets vårdnadshavare arbetar eller studerar får de ha skolbarnomsorg. Alltså om vårdnadshavarna har nya partners berörs inte barnens skolbarnomsorg någonting och ingen dispens behövs.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Tack för din svar
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.