Till senaste kommentaren

Förälder sjukskriven, får barnet gå heltid på förskolan?

Om jag som förälder är förkyld och inte kan arbeta (sjukskriven), har jag då rätt att lämna mitt barn på dagis under samma antal timmar som hon skulle ha gått där om jag hade arbetat?

Kommentarer

 • Hej tmk,

  Tack för att du ställer en fråga i vårt forum.

  Barnet får vara på förskolan sin vanliga tid vid förälderns sjukskrivning.

  Krya på dig!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Om man är gravid och är sjukskriven har då barnet rätt att gå heltid på förskolan

 • Hej Mami01,

  Tack för din fråga.

  Är du sjukskriven har barnet rätt att vara på förskolan sin vanliga tid. Det vill säga hade barnet heltid innan sjukskrivningen får det fortsätta ha det under din sjuk-skrivning och hade barnet deltid, till exempel 25 timmar i veckan, fortsätter det så.

  Trevlig dag,

 • Hej!
  Jag är pappaledig första dagen i varje arbetsvecka och undrar hur jag gör om jag blir sjuk den dagen? Är det ok att lämna barnet på dagis (självklart inte om det gäller magsjuka eller liknande), eller ska min sambo då stanna hemma och passa barnet?
  Måste jag anmäla hos både arbetsgivare och F-kassa med?
  Tacksam för svar.
 • Hej Jonas,
  Tack för ditt inlägg i vårt forum.

  Du är föräldraledig en dag i veckan, måndagar, med ditt barn. Ditt barn har då rätt till förskola tisdag till och med fredag. Om du blir sjuk den föräldralediga dagen i en lindrigare sjukdom är ert barn hemma med dig eller om familjen hittar andra lösningar.

  Du behöver vända dig tillförsäkringskassan för mer information kring frågan om din sambo kan stanna hemma om du skulle bli allvarligare sjuk och givetvis meddela ditt arbete om du inte är föräldraledig utan sjuk den dagen.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej! Har en son på 3 år som går 25 timmar i veckan i förskolan. Och ska skola in snart min dotter som är över 1 år. Jag är sjukskriven nu sedan 2 månader tillbaka på grund av smärtor av min graviditet, beräknad i April. Hur många timmar har min dotter rätt till? Är det 25 timmar eller 40 timmar? Dem från min dotter förskola säger dem till mig att hon har rätt till 40 timmar i veckan eftersom jag är sjukskriven. Men hur är det med min son? Han har bara fått gå 25 timmar i veckan under all tid han har gått i förskola. Vem ska jag kontakta om ändrade tider isåfall? Tacksam för svar
  Adele
 • Hej Adele,
  Tack för din fråga.

  Regeln är att vårdnadshavare har rätt till omsorg i den omfattning de skulle ha arbetet om de inte varit sjukskrivna. Alltså skulle vårdnadshavaren ha haft behov av 40 timmar omsorg för att arbeta har de rätt till 40 timmar omsorg vid sjukskrivning. Det som kan ge minskad rätt till vistelsetid under sjukskrivning är om restiden minskar när vårdnadshavaren inte arbetar och då ska vistelsetiden minskas motsvarande restidens minskning.

  I detta ärende verkar du ha varit föräldraledig och haft din son 25 timmar på förskolan. Då har du fortsatt rätt till 25 timmar nu när du är sjukskriven. För barn nummer 2 som ska skolas in blir det också 25 timmar eftersom du inte verkar ha haft barn nummer 1 på heltid tidigare då du arbetat.

  Det du kan göra om du  anser att det föreligger särskilda skäl till utökad tid är att ansöka om dispens för barnen. Då kommer en handläggare att handlägga ansökan och bedöma ansökan individuellt och fatta ett beslut utifrån de underlag som du skickar in. Jag bifogar blanketten.

  Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor!

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej, min 2 åring ska snart börja förskolan men på 50% då jag tänkt fortsätta vara föräldraledig 50% med henne. Vad gäller då för min 4 åriga son? Får han gå heltid eller enbart 50%? Är det då 25h (15h med lov) som gäller eller går det att ha de på förskolan 20h (det vill säga 50%)? Tack på förhand!
  Vänligen Cissi
  Cissi
 • Hej Cissi,
  Välkommen till frågeforumet.

  Då du är föräldraledig på deltid, i ditt fall 50%, får barnen vara på förskolan den tid du jobbar (halvtid) plus resväg till och från arbetet. Alltså din äldre son kommer att gå samma tid som din yngre tjej. Tiderna den äldre hade på 25 eller 15 timmar gällde bara då du var heltidsföräldraledig med den lilla.

  Ha en bra dag i det vackra vintervädret.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.