Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Förälder sjukskriven, får barnet gå heltid på förskolan?

Om jag som förälder är förkyld och inte kan arbeta (sjukskriven), har jag då rätt att lämna mitt barn på dagis under samma antal timmar som hon skulle ha gått där om jag hade arbetat?

Kommentarer

 • Hej tmk,

  Tack för att du ställer en fråga i vårt forum.

  Barnet får vara på förskolan sin vanliga tid vid förälderns sjukskrivning.

  Krya på dig!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Om man är gravid och är sjukskriven har då barnet rätt att gå heltid på förskolan

 • Hej Mami01,

  Tack för din fråga.

  Är du sjukskriven har barnet rätt att vara på förskolan sin vanliga tid. Det vill säga hade barnet heltid innan sjukskrivningen får det fortsätta ha det under din sjuk-skrivning och hade barnet deltid, till exempel 25 timmar i veckan, fortsätter det så.

  Trevlig dag,

 • Oki tack för svar då vet jag

 • Hej på er,
  svaret ovan är drygt ett år gammalt och det står att det eventuellt kan vara inaktuellt.
  Vilka regler gäller för mitt barns förskoletider om jag skulle bli sjukskriven under graviditet?
 • Hej J,
  Tack för din fråga!

  Det är riktigt att svaret är lite gammalt men innehållet är riktigt. Är du sjuk eller sjuk under graviditet får ditt barn vara på förskolan sin vanliga tid.

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Jag är just nu sjukskriven tre veckor för diskbråck med ischias. Har en son på 3 månader hemma och en tvååring som går hos dagmamma 4-5 dagar i veckan. Jag har svårt att ens ta hand om den lilla när smärtan i ryggen är som värst. Om mannen är hemma för att avlasta med bebisen, måste storebror vara hemma från dagmamman då? Då blir det ju helt plötsligt två barn att ta hand om igen och maken kunde "lika gärna" jobbat eftersom jag ändå måste sköta om bebis själv.

  Förstår ni min fråga? Kan maken vara hemma och ledig alt. ta ut VAB för bebis och stora sonen ändå gå hos dagmamman?  

  Vänliga hälsningar,
 • Hej Hanna,

  Tack för din fråga.

  Regelverket är att det stora barnet får gå hos dagmamman 15 timmar eller 25 timmar per vecka om ni har gjort överenskommelsen med Huddinge kommun. I ditt fall får barnet gå hos dagmamman om den andra föräldern är VAB eller tar över föräldraledigheten under den period du är sjukskriven. Tar pappan ut semester bör det stora barnet också vara hemma.

  Med hopp om snabb tillfriskning.
   
  Med vänlig hälsning,


  Susanne Servicecenter
 • Hej.

  Jag har varit sjukskriven på 100% i ett år och har nu börjat arbetsträna/rehabilitering via försäkringskassan, fortfarande sjukskriven på heltid.
  Innan jag blev sjukskriven arbetade jag heltid, så jag undrar om mitt barn får vara på förskolan på heltid. Arbetsträningen är i dagsläget 25%
 • Hej Therese,
  Tack för ditt inlägg.

  Du får ju fortsätta ha barnet på heltid på förskolan men du kanske behöver ändra schemat beroende på hur det ser ut utifrån din arbetsträning och resvägen till ditt arbete.

  Lycka till med arbetsträningen!

  Med vänliga hälsningar,
  Susanne Servicecenter
 • Hej har man rätt o ha sitt barn på heltid på förskolan om ena förälderns jobbar heltid o den andra studerar 100 % o jobbar 60 % ???
 • Hej Jenny,

  Vad bra att du frågar om du inte känner dig säker på hur mycket tid ditt barn får gå på förskolan?

  Barn har rätt till tid på förskolan de tider som vårdnadshavarana arbetar eller studerar plus tid för resväg till arbetsplatsen eller studieplatsen. Allt över 25 timmar räknas som heltid på förskolan. Är ena vårdnadshavaren sjuk får barnet gå sina vanliga tider på förskolan.

  Du kan läsa allt om reglerna för förskola på vår hemsida.


  Ha en bra dag!

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej!
  Jag är pappaledig första dagen i varje arbetsvecka och undrar hur jag gör om jag blir sjuk den dagen? Är det ok att lämna barnet på dagis (självklart inte om det gäller magsjuka eller liknande), eller ska min sambo då stanna hemma och passa barnet?
  Måste jag anmäla hos både arbetsgivare och F-kassa med?
  Tacksam för svar.
 • Hej Jonas,
  Tack för ditt inlägg i vårt forum.

  Du är föräldraledig en dag i veckan, måndagar, med ditt barn. Ditt barn har då rätt till förskola tisdag till och med fredag. Om du blir sjuk den föräldralediga dagen i en lindrigare sjukdom är ert barn hemma med dig eller om familjen hittar andra lösningar.

  Du behöver vända dig tillförsäkringskassan för mer information kring frågan om din sambo kan stanna hemma om du skulle bli allvarligare sjuk och givetvis meddela ditt arbete om du inte är föräldraledig utan sjuk den dagen.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • hej!
  jag och pappan pluggar på heltid, efter en månad ska bli arbetssökande eller timanställd. Nu är jag heltid sjukskriven också gravid (v.29). barnet har ett schema på heltid(27,5/V) som ska ändras till deltid(15 timmar per vecka) om en månad. Jag undrar om barnet har rätt att gå till förskolan med nuvarande schema tills min sjukskrivning tar slut?
  mvh Susanna
 • Hej Susanna och tack för ditt inlägg.

  Som jag tidigare har skrivit har barnet rätt till sin vanliga tid om föräldern blir sjukskriven. Om du själv väljer att ändra till 15 timmar under sjukskrivningsperioden blir det 15 timmar som gäller.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter

 • Hej jag har fråga jag är på sjukskrivning och idag jag har fått information i förskolan att min dotter kan komma till förskolan 15 timmar i veckan.Det är rätt eller?
 • Hej Agnes och tack för ditt inlägg.

  Om du blivit sjukskriven så behöver inte ditt barn byta sitt schema på förskolan. Barnet får gå samma tider som det gick innan du blev sjuk så i ditt fall är det rätt med 15 timmar om barnet gick 15 timmar innan du blev sjuk.

  Ibland kan man få utökad tid för barnet vid förälders sjukdom då förskolan alltid ska se till barnets bästa. Läs mer här.

  Önskar dig ett trevligt veckoslut.

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hejsan, Jag har tidigare arbetade heltid sedan sjukskriven efter de föräldraledig och nu sjukskriven igen.
  Vilka tider gäller då?
  Heltid eller 15-25 timmar på förskolan/dagmamma?

  Tess
 • Hej Tess,
  Tack för ditt inlägg.

  Det bästa är att du ringer oss för att prata med en handläggare eftersom det är svårt att generellt säga vilken tid som gäller för ditt barn. Du kan ringa på telefonnummer 08-535 30000 eller mejla oss servicecenter@huddinge.se.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej!
  Jag ska nu börja jobba  och min sambo är sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Får vi ha barnen heltid på förskolan då eller vad gäller. Han behöver ju sin vila. Min arbetstid kommer ju vara 14 30 - 22.
  Sara
 • Hej Sara,
  Tack för din fråga som är en aning svår att besvara utifrån det du skrivit.

  Jag gissar att ni inte har haft barnen inskrivna på Nattviolen utan på en dagöppen förskola och kanske på 25 timmar per vecka. Om ni behöver utöka den tiden på grund av din sambos sjukskrivning kan ni börja med att kontakta förskolechefen.

  Om ni behöver ansöka om dispens bifogar jag blanketten.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej! Har en son på 3 år som går 25 timmar i veckan i förskolan. Och ska skola in snart min dotter som är över 1 år. Jag är sjukskriven nu sedan 2 månader tillbaka på grund av smärtor av min graviditet, beräknad i April. Hur många timmar har min dotter rätt till? Är det 25 timmar eller 40 timmar? Dem från min dotter förskola säger dem till mig att hon har rätt till 40 timmar i veckan eftersom jag är sjukskriven. Men hur är det med min son? Han har bara fått gå 25 timmar i veckan under all tid han har gått i förskola. Vem ska jag kontakta om ändrade tider isåfall? Tacksam för svar
  Adele
 • Hej Adele,
  Tack för din fråga.

  Regeln är att vårdnadshavare har rätt till omsorg i den omfattning de skulle ha arbetet om de inte varit sjukskrivna. Alltså skulle vårdnadshavaren ha haft behov av 40 timmar omsorg för att arbeta har de rätt till 40 timmar omsorg vid sjukskrivning. Det som kan ge minskad rätt till vistelsetid under sjukskrivning är om restiden minskar när vårdnadshavaren inte arbetar och då ska vistelsetiden minskas motsvarande restidens minskning.

  I detta ärende verkar du ha varit föräldraledig och haft din son 25 timmar på förskolan. Då har du fortsatt rätt till 25 timmar nu när du är sjukskriven. För barn nummer 2 som ska skolas in blir det också 25 timmar eftersom du inte verkar ha haft barn nummer 1 på heltid tidigare då du arbetat.

  Det du kan göra om du  anser att det föreligger särskilda skäl till utökad tid är att ansöka om dispens för barnen. Då kommer en handläggare att handlägga ansökan och bedöma ansökan individuellt och fatta ett beslut utifrån de underlag som du skickar in. Jag bifogar blanketten.

  Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor!

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej, min 2 åring ska snart börja förskolan men på 50% då jag tänkt fortsätta vara föräldraledig 50% med henne. Vad gäller då för min 4 åriga son? Får han gå heltid eller enbart 50%? Är det då 25h (15h med lov) som gäller eller går det att ha de på förskolan 20h (det vill säga 50%)? Tack på förhand!
  Vänligen Cissi
  Cissi
 • Hej Cissi,
  Välkommen till frågeforumet.

  Då du är föräldraledig på deltid, i ditt fall 50%, får barnen vara på förskolan den tid du jobbar (halvtid) plus resväg till och från arbetet. Alltså din äldre son kommer att gå samma tid som din yngre tjej. Tiderna den äldre hade på 25 eller 15 timmar gällde bara då du var heltidsföräldraledig med den lilla.

  Ha en bra dag i det vackra vintervädret.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej !
  Har en dotter som blivit sjukskriven i 3 veckor ( hon jobbar 100% schemalagt)
   hon har en dotter som är på förskola fick svar från dem att hon bara får ha dottern där samma antal timmar som hon skulle jobbat vilket kommer bli 25 timmar/vecka dem 2 första veckorna borde hon inte då hon är sjukskriven på 100% få ha sambons arbetstider?
  Anna
 • Hej Anna,
  Vad bra att du frågar oss om hur du kan hjälpa din dotter med mertid.

  I detta fall bör familjen kunna söka om dispens för mertid under din dotters sjukdomstid. Börja med att snarast prata med förskolechefen och be att tillsammans med hen göra en ansökan om dispens för mertid.

  Hoppas på snabbt återfrisknande.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej,
  idag jobbar jag 100% men blev sjukskriven 50% pga graviditet. Min dotter (4 år) går på förskolan heltid.
  Min fråga är om heltidsvistelsen på förslolan för min dotter gäller detsamma? Eller måste jag efter att jobbat 50% hämta henne från förskolan?
  Sara
 • Hej Sara,
  Välkommen till vårt frågeforum.

  Precis som jag tidigare skrivit i denna tråd har barnen rätt till samma tider eller schema på förskolan om vårdnadshavaren är sjukskriven som när hen arbetade eller studerade. I ditt fall både arbetar du och är sjukskriven och tiderna för barnet ändras inte om inte du själv väljer detta.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.