Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Förälder sjukskriven, får barnet gå heltid på förskolan?

Om jag som förälder är förkyld och inte kan arbeta (sjukskriven), har jag då rätt att lämna mitt barn på dagis under samma antal timmar som hon skulle ha gått där om jag hade arbetat?

Kommentarer

 • Hej tmk,

  Tack för att du ställer en fråga i vårt forum.

  Barnet får vara på förskolan sin vanliga tid vid förälderns sjukskrivning.

  Krya på dig!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Om man är gravid och är sjukskriven har då barnet rätt att gå heltid på förskolan

 • Hej Mami01,

  Tack för din fråga.

  Är du sjukskriven har barnet rätt att vara på förskolan sin vanliga tid. Det vill säga hade barnet heltid innan sjukskrivningen får det fortsätta ha det under din sjuk-skrivning och hade barnet deltid, till exempel 25 timmar i veckan, fortsätter det så.

  Trevlig dag,

 • Oki tack för svar då vet jag

 • Hej på er,
  svaret ovan är drygt ett år gammalt och det står att det eventuellt kan vara inaktuellt.
  Vilka regler gäller för mitt barns förskoletider om jag skulle bli sjukskriven under graviditet?
 • Hej J,
  Tack för din fråga!

  Det är riktigt att svaret är lite gammalt men innehållet är riktigt. Är du sjuk eller sjuk under graviditet får ditt barn vara på förskolan sin vanliga tid.

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Jag är just nu sjukskriven tre veckor för diskbråck med ischias. Har en son på 3 månader hemma och en tvååring som går hos dagmamma 4-5 dagar i veckan. Jag har svårt att ens ta hand om den lilla när smärtan i ryggen är som värst. Om mannen är hemma för att avlasta med bebisen, måste storebror vara hemma från dagmamman då? Då blir det ju helt plötsligt två barn att ta hand om igen och maken kunde "lika gärna" jobbat eftersom jag ändå måste sköta om bebis själv.

  Förstår ni min fråga? Kan maken vara hemma och ledig alt. ta ut VAB för bebis och stora sonen ändå gå hos dagmamman?  

  Vänliga hälsningar,
  Hanna
 • Hej Hanna,

  Tack för din fråga.

  Regelverket är att det stora barnet får gå hos dagmamman 15 timmar eller 25 timmar per vecka om ni har gjort överenskommelsen med Huddinge kommun. I ditt fall får barnet gå hos dagmamman om den andra föräldern är VAB eller tar över föräldraledigheten under den period du är sjukskriven. Tar pappan ut semester
  bör det stora barnet också vara hemma.

  Med hopp om snabb tillfriskning.

   
  Med vänlig hälsning,

   

  Susanne Servicecenter
 • Hej.

  Jag har varit sjukskriven på 100% i ett år och har nu börjat arbetsträna/rehabilitering via försäkringskassan, fortfarande sjukskriven på heltid.
  Innan jag blev sjukskriven arbetade jag heltid, så jag undrar om mitt barn får vara på förskolan på heltid. Arbetsträningen är i dagsläget 25%
  Therese
 • Hej Therese,
  Tack för ditt inlägg.

  Du får ju fortsätta ha barnet på heltid på förskolan men du kanske behöver ändra schemat beroende på hur det ser ut utifrån din arbetsträning och resvägen till ditt arbete.

  Lycka till med arbetsträningen!

  Med vänliga hälsningar,
  Susanne Servicecenter
 • Hej har man rätt o ha sitt barn på heltid på förskolan om ena förälderns jobbar heltid o den andra studerar 100 % o jobbar 60 % ???
  jenny
 • Hej Jenny,

  Vad bra att du frågar om du inte känner dig säker på hur mycket tid ditt barn får gå på förskolan?

  Barn har rätt till tid på förskolan de tider som vårdnadshavarana arbetar eller studerar plus tid för resväg till arbetsplatsen eller studieplatsen. Allt över 25 timmar räknas som heltid på förskolan. Är ena vårdnadshavaren sjuk får barnet gå sina vanliga tider på förskolan.

  Du kan läsa allt om reglerna för förskola på vår hemsida.


  Ha en bra dag!

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej!
  Jag är pappaledig första dagen i varje arbetsvecka och undrar hur jag gör om jag blir sjuk den dagen? Är det ok att lämna barnet på dagis (självklart inte om det gäller magsjuka eller liknande), eller ska min sambo då stanna hemma och passa barnet?
  Måste jag anmäla hos både arbetsgivare och F-kassa med?
  Tacksam för svar.
  Jonas
 • Hej Jonas,
  Tack för ditt inlägg i vårt forum.

  Du är föräldraledig en dag i veckan, måndagar, med ditt barn. Ditt barn har då rätt till förskola tisdag till och med fredag. Om du blir sjuk den föräldralediga dagen i en lindrigare sjukdom är ert barn hemma med dig eller om familjen hittar andra lösningar.

  Du behöver vända dig tillförsäkringskassan för mer information kring frågan om din sambo kan stanna hemma om du skulle bli allvarligare sjuk och givetvis meddela ditt arbete om du inte är föräldraledig utan sjuk den dagen.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • hej!
  jag och pappan pluggar på heltid, efter en månad ska bli arbetssökande eller timanställd. Nu är jag heltid sjukskriven också gravid (v.29). barnet har ett schema på heltid(27,5/V) som ska ändras till deltid(15 timmar per vecka) om en månad. Jag undrar om barnet har rätt att gå till förskolan med nuvarande schema tills min sjukskrivning tar slut?
  mvh Susanna
  Susanna
 • Hej Susanna och tack för ditt inlägg.

  Som jag tidigare har skrivit har barnet rätt till sin vanliga tid om föräldern blir sjukskriven. Om du själv väljer att ändra till 15 timmar under sjukskrivningsperioden blir det 15 timmar som gäller.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.