Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får jag fälla ett träd?

Hej,

Jag vill fälla ett träd på min tomt och ett på grannfastigheten. Grannen och jag är överens. Får jag det?

Tack,
Kalle

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Kalle,

  Vad bra att du frågar oss om detta. Oftast behövs inget tillstånd för att fälla träd på egen tomtmark men det finns dock undantag.

  Är det inom detaljplanelagt område ska man kontrollera vad detaljplanen säger. I detaljplanen kan det finnas utmärkta värdefulla träd som inte får fällas utan särskild prövning. Detta är oftast gamla ekar.

  Det finns också några naturminnesmärkta träd varav alla är ekar förutom en tall.

  Efter att du och grannen kollat i detaljplanen och inte hittat värdefulla träd och därtill att ni fastighetsägare är överens finns inget hinder för trädfällningen.

  Trevlig helg!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Vad gäller om det är ett träd (ej ek, tall eller gran) som står på kommunens mark och vi vill ta ner det av estetiska anledningar. Finns det öppningar för sådant? Trädet står i en skogsdunge.

  Vi har också två, tre björkar som skuggar våran uteplats. De står på kommunens mark, sumpmark.
  Kan man få hjälp eller tillstånd att ordna detta?

  Timmy
 • Hej Timmy,

  Tack för ditt inlägg i vårt frågeforum.

  Träd som står på kommunens mark får inte fällas av någon annan än av kommunens tjänstemän. Ingen har rätt att fälla träd på någon annans fastighet utan bara på sin egen och utifrån vad som står i detaljplanen.

  Träd fäller vi inte av estetiska anledningar eller för att de skuggar en uteplats utan det bör vara en uppenbar risk, som att ett träd håller på att falla över en väg eller ledningar och dylikt, innan vi går till handling. I dessa fall tar vi gärna emot felanmälningar och efter det åker någon tjänsteman ut och tittar om trädet eller träden behöver fällas eller inte.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • hej utanför min tomt gräns ligger 3 träd som behöver fällas för på vilken vind som hälsat dem kan fälla ner på huset och nu ska jag bygga ett hus i min tomt så jag vill där emot att ni kan komma kolla på dem och det är ganska brådskande för jag hålla på börja med bygga
  tack

  karada
 • Hej Karada,

  Tack för att du frågar oss om träden.

  Först och främst bör du kolla om träden ligger på kommunens mark eller om det är någon annan fastighetsägare. Och sedan är det viktigt vad det står i detaljplanen om det behövs marklov för trädfällning eller inte.

  Du är välkommen att ringa oss så kan vi kolla vem som är fastighetsägaren. Vi nås på telefonnummer 08-535 30000.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej.
  Utmed min tomtgräns står fler höga träd, asp och björk. Vissa av dessa träd står mitt på tomtgränsen några innanför och några utanför tomtgränsen. Staket är draget något innanför  av praktiska skäl, skulle jag tro.
  Jag skulle vilja ta ner ett par tre stycken av dessa träd.
  Hur får jag reda på vilka träd är innanför resp utanför min tomtgräns.
  Hälsningar Victoria
  Victoria Djedou Boman
 • Hej Victoria,

  Tack för din fråga.
  Om du mejlar din fråga till servicecenter@huddinge.se och skickar med kontaktuppgifter samt exakt adress kan vi skicka frågan till en handläggare. Hen kan i sin tur vid tillfälle åka ut och titta och bedöma vilka träd som är kommunens och vilka som är dina.

  Ha en bra dag!

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hej
  Har flera kommun träd som hänger över min tomt. Det är mycket grenar, löv och "propellerfrön" som ramlar ner på tomten. Även mycken bin och humlor som ramlar ner från trädet på tomten så vi vill inte att våran 2 åriga dotter går där. Finns det något vi kan få hjälp med?
  Kan kommunen såga bort allt som hänger över till våran tomt?
  Robin Ljunggren
 • Hej Robin,

  Tack för ditt inlägg. Tråkigt att ett kommunägt träd ställer till så mycket besvär för din familj.

  Du kan mejla oss till servicecenter@huddinge.se eller ringa på telefonnummer 08-535 30000 så kan vi koppla till rätt handläggare som förhoppningsvis tar sig tid och kommer till er och tar sig en titt på trädet. Glöm inte att skriva vilken fastigheten heter.

  Ha ett trevligt veckoslut!

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hej,

  Träd som växer på min egen tomt och som inte är utmärkta på tomtkartan med ett (n) får jag alltså fälla utan tillstånd från kommunen?

  Skyddsvärda träd som är utmärkta på kartan behöver jag dock tillstånd för att få fälla?
  Är det korrekt uppfattat?

  Med vänlig hälsning,
  Louise Johansson
  Louise Johansson
 • Hej Louise,
  Tack för ditt inlägg.

  Du har uppfattat det hela ganska korrekt men du ser inget om träd och trädfällning på en så kallad tomtkarta. Tomtkartan behövs för bygglov och marklov för trädfällning bland annat.

  Du bör kolla i den detaljplan som gäller för din fastighet och även noggrant läsa i bestämmelserna för ibland står det enbart i dem vad som generellt gäller för området. Ofta är träd utmärkta med n och (n) men det kan även stå en annan bokstav så det gäller att läsa allt i såväl detaljplanen som bestämmelserna.

  Hör gärna av dig till oss om du har ytterligare frågor.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Det kan ju också vara så att det står i plankartan att marklov krävs för trädfällning, då gäller det i princip alla träd. Så kolla era detaljplaner först!
  Christian Ottosson, ordf Natur- och byggnadsnämnden
 • Hej,

  Tack för svar. Jag får göra lite mer efterforskningar helt enkelt :-)

  Med vänlig hälsning,
  Louise Johansson

  Louise Johansson
 • Du kan maila mig din adress om du vill.
  Christian Ottosson, ordf Natur- och byggnadsnämnden
 • Hej igen,

  Gärna det, vilken mail når jag dig på?

  Med vänlig hälsning,
  Louise
  Louise Johansson
 • Christian Ottosson, ordf Natur- och byggnadsnämnden
 • Hej! Vi har frågat en bekant till oss om han kan hjälpa oss att ta ned två träd på vår tomt då han är utbildad och har såg, skyddsutrustning som krävs för jobbet. Han säger att det är emot lag att såga ned träd på annans tomt än den egna även om jag som fastighetsägare har tillfrågat honom. Ett vite på 10000kr riskerar han att få om han gör oss den tjänsten. Vad är det för fegler som gäller?
  Annelie Benjaminsson
 • Som fastighetsägare ansvarar du för vad du gör på din tomt. Självklart kan du anlita t ex ett företag för att fälla träden, nåt annat vore ganska orimligt med tanke på riskerna med trädfällning. Storleken på sanktionsavgifterna är komplicerade och beräknas från fall till fall. Kontakta bygglov@huddinge.se vid mer detaljerade frågor.
  Christian Ottosson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy