Till senaste kommentaren

Får barnet gå heltid på förskolan då en förälder är sjukskriven?

Om jag som förälder är sjukskriven och inte kan arbeta, har jag då rätt att lämna mitt barn på förskolan under samma antal timmar som hon skulle ha gått där om jag hade arbetat?
Lotta Carlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lotta,

  Vilken bra fråga du ställer eftersom det är många som undrar över detta med schematider på förskolan vid såväl sjukskrivning som graviditetspenning.

  Är du sjukskriven har barnet rätt att vara på förskolan sin vanliga vistelsetid. Det vill säga hade barnet heltid, till exempel 42 timmar per vecka innan sjukskrivningen, får det fortsätta ha det under din sjukskrivning och hade barnet deltid, till exempel 25 timmar i veckan, fortsätter det så. Det som kan ge minskad rätt till vistelsetid under sjukskrivning är om restiden minskar när vårdnadshavaren inte arbetar och då ska vistelsetiden minskas motsvarande restidens minskning.

  I speciella fall där sjukskrivningen rör någon allvarlig sjukdom kan det behövas att barnet behöver utökad tid på förskolan och då får man skicka in en dispensansökan. Jag bifogar blanketten.

  Det samma gäller för gravid förälder som får graviditetspenning eller blir sjukskriven under graviditeten, alltså barnet behöver inte gå ner i tid på förskolan.

  Krya på dig!

  Med vänliga hälsningar,

  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.