Till senaste kommentaren

Får barnet gå heltid på förskolan då en förälder är sjukskriven?

Om jag som förälder är sjukskriven och inte kan arbeta, har jag då rätt att lämna mitt barn på förskolan under samma antal timmar som hon skulle ha gått där om jag hade arbetat?
Lotta Carlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lotta,

  Vilken bra fråga du ställer eftersom det är många som undrar över detta med schematider på förskolan vid såväl sjukskrivning som graviditetspenning.

  Är du sjukskriven har barnet rätt att vara på förskolan sin vanliga vistelsetid. Det vill säga hade barnet heltid, till exempel 42 timmar per vecka innan sjukskrivningen, får det fortsätta ha det under din sjukskrivning och hade barnet deltid, till exempel 25 timmar i veckan, fortsätter det så. Det som kan ge minskad rätt till vistelsetid under sjukskrivning är om restiden minskar när vårdnadshavaren inte arbetar och då ska vistelsetiden minskas motsvarande restidens minskning.

  I speciella fall där sjukskrivningen rör någon allvarlig sjukdom kan det behövas att barnet behöver utökad tid på förskolan och då får man skicka in en dispensansökan. Jag bifogar blanketten.

  Det samma gäller för gravid förälder som får graviditetspenning eller blir sjukskriven under graviditeten, alltså barnet behöver inte gå ner i tid på förskolan.

  Krya på dig!

  Med vänliga hälsningar,

  Susanne Servicecenter
 • Om jag som förälder med skiftarbete/helgarbete är ledig från arbete på vardagar så förväntas barnen vara hemma från förskolan dessa dagar.

  Hur fungerar det om jag som förälder skulle bli akut sjuk i magsjuka eller annat som gör det svårt att ta hand om barnen medan den andra föräldern arbetar. Ska barnen fortsättningsvis stanna hemma denna vardag (då det är deras vanliga tid) eller har de rätt till vistelsetid på förskolan? Hämtas/lämnas isf av den andra föräldern som inte arbetar skift.

  Vänligen
  Robert
  Robert
 • Hej Robert och tack för ditt inlägg.

  Jag har varit i kontakt med förskoleavdelnigen som svarar att vid ledighet ska barnet vara hemma. Utifrån din fråga och ditt exempel innebär det att det inte finns någon ytterligare rätt till förskola.

  Däremot kan det vara relevant att kontakta Försäkringskassan, detta för att få information om reglerna för när den förälder som är hemma med barnet, blir så sjuk så att denne inte kan ta hand om barnet.


  Läs gärna mer om rätten till förskola på vår hemsida.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.