Till senaste kommentaren

Kan jag anmäla en halvfärdig stödmur som grannen byggt utan lov?

Hej,
Min granne byggde 2.5 år tillbaks ett lättbetong stödmur mot min tomt, up till hans tomtgräns. Grannen aldrig fick lov att bygga direkt upp emot min tomt och inom 6 månader hade den stödmur nu börja luta över och in till mitt tomt. Ägaren fick muntligt information av mig nar han besökte huset men ha vägrat att agera/åtgärda. Nu ska ägaren sälja huset och stödmurar fortfarande inte lagrad eller godkänd att vara så nära min tomtgräns (grannen fick ingen lov att bygga stödmur så nära oss).

Hur kan jag garantera att stödmur ar bygg enligt regelverk och att den ska inte luta in till min tomt som det gör idag (Vilken ägaren är skyldig för åtgärd)?

/H A

Kommentarer

 • Hej och tack för ditt tålamod. 

  Jag har fått följande svar från Bygglovsavdelningen gällande din fråga: 

  Stödmurar kräver bygglov enligt 6 kap. 1 § Plan- och byggförordningen. Det är byggherrens ansvar att byggnadsverk uppfyller lagens krav på exempelvis hållfasthet och stadga. Det är möjligt att muren du beskriver inte uppfyller dessa krav, och detta skulle utredas av kommunen ifall du skickar in en tillsynsanmälan. Detta gäller oavsett om bygglov för muren har givits eller inte. 

  Om inget bygglov finns för muren kan fastighetsägaren bli tvungen att ta bort den, om åtgärden strider mot detaljplanen eller inte uppfyller övriga krav för att bygglov ska kunna ges.

  Om du vill göra en tillsynsanmälan hittar du blankett på denna sida.


  Fortsatt trevlig vecka.

  Med vänlig hälsning,  Marie Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.