Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bekämpning av björnloka

Vi har björnloka utanför vår tomt, på kommunens mark i Västra Balingsnäs. Barn och vuxna passerar varje dag nära dem och riskerar att skada sig på dem.

Kommentarer

 • Hej,

  Vad bra att du har uppmärksammat jättebjörnloka!

  Det finns mycket information om jätteloka på Huddinge.se. Har man som du upptäckt loka på kommunens mark bör ni göra en felanmälan. Har man loka på sin egen tomt behöver man själv bekämpa den. Du finner mer information om hur man gör det samt hur kommunen arbetar med bekämpningen här.

  Ha en fin dag!
  Sofie Servicecenter
 • Hej
  Vi har felanmält stora bestånd björnloka/jätteloka på kommunens mark, vid ett flertal tillfällen, men Hudfinge kommun gör ingenting för låbgsiktig bekämpning!! Vissa år har beståndet huggits ner i augusti, men de återkommer varje år igen. Området är. Ca 50x50 meter stort i Fullersta
  Therese
 • Hej,

  Jag vidarebefordrar gärna dina synpunkter! Är du vänlig och preciserar var området i Fullersta är.

  Vänligen
  Sofie Servicecenter
 • Det finns massor med Björnloka att bekämpa vid väg/gångbana mellan Länna och Skogås. Där har kommunen ett ansvar att se till så att ingen blir skadad.
  Ingela
 • Hej,

  Om man upptäcker björnloka bör man göra en felanmälan via app eller formulär . Precisera adress så att de som ska bekämpa lokan hittar dit.

  Ha det bra!
  Sofie Servicecenter
 • Hej,
  Ingen lust att installera ännu en app i telefonen så det får räcka här eller om du har en mailadress.
  Och vad det gäller adress så kan man följa gamla nynäsvägen från Bauhaus i Länna fram till Skogås. Där hittar man massor.
  Ingela
 • Sofie,
  Från 2015 gjorde jag följande ärende/felanmälan:: 20150511-12

  År 2018 skapade jag denna felanmälan/ärende:
  20180521-14
  Vid Rosenhillsvägen, mittemot korsningen med Fågelsångsvägen, finns ett enormt område med Jättebjörnloka. Området är minst 50x50 meter och blir större för varje år.

  Detta område passeras dagligen av barngrupper/förskolegrupper som är på väg till lekparken vid Britas Gränd. Området kommer också passeras flera ggr mer/dag när Skapaskolan flyttar till nya lokaler i aug. Då blir denna vägen den närmasta vägen till skolan för barnen som bor i Vistaberg.

  Björnloka är supergiftiga och ni måste ta bort dem permanent! Detta bestånd, vid denna plats, har funnits i minst 8 år, och blir bara större för varje år. Vissa år har ni huggit ner blommorna på hösten, men det hjälper ju inte långsiktigt. Nu måste ni ta tag i problemet ordentligt!!

  _____________________________________________

  Therese
 • Dessa båda ärenden ovan (från -15 och -18) gäller alltså samma adress: Rosenhillsvägen 10, enligt Iphones egen kartapp.
  Therese
 • Jag åkte förbi området ovan beskrivet på Rosenhillsvägen idag. Jättebjörnlokorna står där så levande och orörda, växer sig höga i år igen.. 🙁 Såg att de dessutom spridit sig till området på andra sidan vägen också.. vet inte om man ska skratta eller gråta åt denna slapphänta kommun.. !?

  Var anmäler man sådant här vidare? Länsstyrelsen eller vem är nästa instans?? Huddinge tar ju INGET ansvar!
  Therese
 • Hej,

  Jag har skickat alla synpunkter vidare samt lagt in felanmälan. För att felanmälan ska komma till rätt avdelning snabbare bör de göras via appen eller formuläret på hemsidan. Gör man det blir det ett mail som hamnar rätt på en gång.

  Återkommer med mer information inom kort!

  Vänligen
  Sofie Servicecenter
 • Som sagt.. jag har skapat mitt ärende från i år 20180521-14 i er app.. i augusti.
  Det borde väl ha hamnat i rätt låda nu eller?
  Och det ärendet från i maj 2015, har jag sjäkv sett vidarebefodras inom kommunen till Carl efternamn(ngt med ”Stam”). Så man kan ju tycka att det borde ha hanterats tills nu, 3 år senare.?
  Therese
 • Jag skrev tyvärr fel, jag har naturligtvis skapat ärendet från 2018, i maj, och inte i aug.
  Therese
 • Hej,

  Här kommer lite mer information om hur kommunen jobbar med att ta bort björnloka;

  Första  prioritet är att ta bort loka i områden där många människor rör sig och framförallt där barn är. Nya bestånd i dessa områden grävs upp. Gamla bestånd i dess områden klipps när de går i blom och grävs senare upp. I mån av resurser bekämpas andra områden som inte är människotäta. Mer information finns på huddinge.se

  Trevlig midsommar!
  Sofie Servicecenter
 • Hej

  För den som är intresserad så kan jag bidra med lite mer om hur björnlokan växer. Björnlokan är en tvåårig växt. Första året så växer den upp bara som en grön planta, andra året kommer blommorna. Efter det så är den plantan död. Enda spridningssättet för björnloka är via frö, ej via rötter. Därför är den viktigaste bekämpningsinsatsen att det inte blir några nya frön. Fröna kan ligga i marken i minst 7 år innan de gror. Därför är det viktigt med långsiktig bekämpning för att det inte ska tillföras nya frön till jorden.

  När det gäller bekämpning så finns det några olika metoder. Allt går egentligen ut på att det inte ska bli några nya frön. Om man har enstaka små plantor kan man ta en vass spade och hugga av den under markytan. Då har man fått bort den nedersta tillväxtpunkten och den plantan är död och kan inte sprida sig. Är det lite större bestånd så är slåtter en bra metod. Det brukar sägas att man behöver slå tre gånger per säsong, vilket inte är någon nackdel om man kan göra det. Men av egen erfarenhet så vet jag att om man väntar tills precis innan de ska till och sätta knopp så räcker det om man slår en gång då. De kan komma några enstaka små blommor efter det som är lätta att plocka bort för hand (med handskar).

  Angående uppgrävning så är det en metod som kan fungera. Viktigt är dock att tänka på att det är inte i första hand plantorna som man gräver bort utan fröbanken i jorden. Det är då viktigt att ta all jord som kan innehålla fröer och hålla koll på att van inte sprider fröer vidare med redskap och skor, eller spiller jord under borttransport så björnlokan sprids ännu mer.

  På området mitt emot Fågelsångsvägen vet jag att bekämpning har pågått under 5 år. Det finns väldigt mycket frö i marken där så det tar tid att bli av med björnlokan men det har inte tillkommit några nya frön där under dessa år. På andra sidan vägen har det björnloka under många år också så de är inte nya där heller. Dessa har bekämpats under två år så där får vi nog räkna med att det tar ytterligare några år att bli av med dem.
  Peter Johansson
 • Hej,

  Tack för en jättebra förklaring om hur björnloka bekämpas!

  Många vänliga hälsningar
  Sofie Servicecenter
 • Det är ju bra om dessa områden i Rosenhill bekämpas men jag undrar hur säker du Peter är på detta och borde då inte någon från kommunen kunna ha svarat det?

  Jag åkte förbi området igår igen och såg att flera växter nu börjat blomma. Om det du skriver stämmer så borde inga växterna nu slagits av..?
  Therese
 • Hej,

  Peter har arbetat som trädgårdsmästare i Huddinge kommun. Just nu är han tjänstledig och svarar därför som privatperson, han har stor kunskap i frågan.

  Vänligen
  Sofie Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.