Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bekämpning av björnloka

Vi har björnloka utanför vår tomt, på kommunens mark i Västra Balingsnäs. Barn och vuxna passerar varje dag nära dem och riskerar att skada sig på dem.

Kommentarer

 • Hej,

  Vad bra att du har uppmärksammat jättebjörnloka!

  Det finns mycket information om jätteloka på Huddinge.se. Har man som du upptäckt loka på kommunens mark bör ni göra en felanmälan via app eller formulär. Har man loka på sin egen tomt behöver man själv bekämpa den. Du finner mer information om hur man gör det samt hur kommunen arbetar med bekämpningen här.

  Ha en fin dag!
 • Hej,

  Här kommer lite mer information om hur kommunen jobbar med att ta bort björnloka;

  Första  prioritet är att ta bort loka i områden där många människor rör sig och framförallt där barn är. Nya bestånd i dessa områden grävs upp. Gamla bestånd i dess områden klipps när de går i blom och grävs senare upp. I mån av resurser bekämpas andra områden som inte är människotäta. Mer information finns på huddinge.se

  Trevlig midsommar!
 • Hej

  För den som är intresserad så kan jag bidra med lite mer om hur björnlokan växer. Björnlokan är en tvåårig växt. Första året så växer den upp bara som en grön planta, andra året kommer blommorna. Efter det så är den plantan död. Enda spridningssättet för björnloka är via frö, ej via rötter. Därför är den viktigaste bekämpningsinsatsen att det inte blir några nya frön. Fröna kan ligga i marken i minst 7 år innan de gror. Därför är det viktigt med långsiktig bekämpning för att det inte ska tillföras nya frön till jorden.

  När det gäller bekämpning så finns det några olika metoder. Allt går egentligen ut på att det inte ska bli några nya frön. Om man har enstaka små plantor kan man ta en vass spade och hugga av den under markytan. Då har man fått bort den nedersta tillväxtpunkten och den plantan är död och kan inte sprida sig. Är det lite större bestånd så är slåtter en bra metod. Det brukar sägas att man behöver slå tre gånger per säsong, vilket inte är någon nackdel om man kan göra det. Men av egen erfarenhet så vet jag att om man väntar tills precis innan de ska till och sätta knopp så räcker det om man slår en gång då. De kan komma några enstaka små blommor efter det som är lätta att plocka bort för hand (med handskar).

  Angående uppgrävning så är det en metod som kan fungera. Viktigt är dock att tänka på att det är inte i första hand plantorna som man gräver bort utan fröbanken i jorden. Det är då viktigt att ta all jord som kan innehålla fröer och hålla koll på att van inte sprider fröer vidare med redskap och skor, eller spiller jord under borttransport så björnlokan sprids ännu mer.

  På området mitt emot Fågelsångsvägen vet jag att bekämpning har pågått under 5 år. Det finns väldigt mycket frö i marken där så det tar tid att bli av med björnlokan men det har inte tillkommit några nya frön där under dessa år. På andra sidan vägen har det björnloka under många år också så de är inte nya där heller. Dessa har bekämpats under två år så där får vi nog räkna med att det tar ytterligare några år att bli av med dem.
 • Hej,

  Peter har arbetat som trädgårdsmästare i Huddinge kommun. Just nu är han tjänstledig och svarar därför som privatperson, han har stor kunskap i frågan.

  Vänligen
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.