Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur många är antalet helt stängda dagar i skolan under ett läsår?

Hej kommunen!
Jag undrar hur många dagar en skola får ha helt stängt, dvs även fritids, pga planeringsdagar eller studiedagar för personalen. Jag har hört antalet fyra dagar under ett läsår men läser jag på er hemsida ser jag siffran två... Min sons skola har hittills haft tre helt stängda dagar och planerar en till 9 januari.
Vänliga hälsningar
Erica

Kommentarer

 • Hej Erica,

  Välkommen till vårt frågeforum!

  Jag har varit i kontakt med grundskoleavdelningen som säger att en kommunal grundskola under ett läsår får ha högst fem studiedagar. Ett läsår är till exempel höstterminen 2016 och vårterminen 2017.

  Av dessa fem studiedagar är tre dagar inlagda i höstlovet, vecka 44. Då har skolan två dagar kvar att använda för planerings- och studiedagar.

  Fritidsverksamheten frågar alltid om behov av omsorg finns vid planerings- och studiedagarna för de kan inte stänga om det finns behov av omsorg. Däremot kan de samordna sin verksamhet med närliggande skolor. Även fritidspedagoger och medarbetare på skolbarnomsorgen eller fritids behöver tid för arbetsplanering.

  Ha en trevlig eftermiddag!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej och tack för snabbt svar.
  Bara för att förtydliga, en skola har alltså rätt att stänga skolan helt för alla elever inklusive fritids fem dagar per läsår?
  Kan skolan välja att inte lägga studiedagar för personal på höstlovet?
  Vänliga hälsningar
  Erica

 • Hej igen Erica,

  Som jag skrev tidigare har skolan rätt att stänga skolundervisningen två dagar utöver de tre dagarna de har studiedagar under höstlovet. De erbjuder alltid skolbarnomsorg eller fritids men som sagt det kan vara på en närliggande skola. Biträdande verksamhetschefen säger att ansvaret för detta ligger på respektive skola, rektorn, som också kan svara på ytterligare frågor.

  Önskar dig en bra vecka!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Har antalet stängda dagar per termin ändrats? Hur många är de? Hur är det  med klämdagar? Räknas de in i antalet eller är de vid sidan om? Är det skillnad mellan kommunal skola och friskola eller skall de följa samma regler?

  Vänligen
 • Hej Ingrid,
  Tack för ditt inlägg.

  Här kan du läsa hur ledigheten ser ut i grundskolan. Klämdagarna är också lediga dagar och de varierar år från år. Utöver de dagar som står på vår hemsida har varje skola stängt högst fem dagar för planering men det får du information om från den skola dina barn går i.

  Friskolorna har också samma lov som de kommunala skolorna.

  Önskar dig ett trevligt veckoslut.

  Med vänlig hälsning,


  Susanne Servicecenter
 • Min son går på en privat skola under Pysslingens regim. Det är nu november o när denna termin är slut kommer det ha varit 5-6 studiedagar sammanlagt. Är det verkligen ok?
 • Hej Susanne,
  Tack för din fråga och jag kan säga att den ovanstående informationen gäller fortfarande även om den har ett par år på nacken.

  Antalet studiedagar får vara 5 enligt Skolförordningen (2011:185). Du kan läsa om detta i 3 kap. 2§. Det är samma regler för de kommunala som för de privata skolorna.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.